Moeder Maffia

Over struggles, offdays en failures

‘Pffff, ik denk dat ik ze achter het behang plak. Ik vind er vandaag echt geen ruk aan’. Het appje van een goede vriendin doet me glimlachen. Wij delen ongegeneerd en ongecensureerd onze opvoedervaringen. Het is zo fijn om iemand te hebben om je struggles, offdays en failures mee te delen. We verzinnen er Engelse termen voor, misschien omdat het dan minder confronterend is. Want is het (nog steeds) niet algemeen geaccepteerd om hardop uit te spreken dat het opvoeden je soms zwaar valt.

Social media en jouw opvoedkeuzes

Op het schoolplein, in de speeltuin, in de supermarkt en vooral ook op social media. Er heeft altijd wel iemand een mening over jouw opvoedkeuzes. Voor je het weet lig je onder vuur van de Moeder Maffia. Altijd klaar om je te fileren als je het niet goed doet. Frappant, want wat is goed? Niemand krijgt les in opvoeden. Kinderen worden nog steeds zonder handleiding afgeleverd. Maar toch moet je het goed doen, falen is uit den boze.

Opvoedhandleiding

Ik kreeg wel les in opvoeden, nou ja, ik heb er voor gestudeerd. En wat ik na al die jaren zeker weet is dat er geen algemene opvoedhandleiding bestaat. Als ouder moet je voor elk kind apart de handleiding uit zien te vogelen. En eerlijk is eerlijk: dat valt niet altijd mee. Opvoeden is soms gewoon ruk en hartstikke moeilijk. Ik ben nu zelf ruim drie jaar moeder en tsjonge wat is het soms lastig. Je wilt het goed doen, zonder dat je weet wat goed nu precies is. Je wilt het beste voor je kind en zijn of haar toekomst, zonder dat je weet hoe die toekomst er uit zal zien.
Het liefst wil ik mijn kind altijd blij en gelukkig zien. En als zij door mijn regel/beslissing even niet gelukkig is dan raakt mij dat. Ook als ik wéét dat het de juiste beslissing is voor nu en voor de toekomst. Want het leven is niet altijd zonder zorgen en bestaat niet uit ‘je zin krijgen’. Maar dat moedergevoel probeert mijn ‘gezond verstand’ nogal eens te saboteren. Dat maakt me soms al onzeker genoeg, daar hoeft een mening van een ander niet nog eens bovenop.

Moeder Maffia

En pas geleden gebeurde dat, wat ik altijd probeer te voorkomen: ik was zelf ineens aspirant-lid van de Moeder Maffia. Het zoontje van een vriendin wilde niet gaan slapen. En na een tijdje hoorde ik mezelf zeggen: ‘Nou dat zou mij niet gebeuren hoor’. Mijn hemel, zei ik dat echt?? Volstrekte onzin natuurlijk, want wie zat er vorige de week huilend op de bank, doodmoe te zijn omdat haar dochter van 19.00 tot 21.30 uur onophoudelijk dorst had, moest plassen, nog een kusje wilde en met groot drama bleef spoken? Juist…. IK!

Vroeger was opvoeden een gezamenlijke klus. Familie, vrienden en buren hadden allemaal een aandeel in de opvoeding van je kind. Vandaag de dag is opvoeden iets wat je veelal in je eentje doet, achter je eigen voordeur. Met bemoeienis van anderen altijd op de loer. Maar niemand die echt een helpende hand toesteekt. Waarom steunen we elkaar niet in plaats van elkaar af te branden?

Risicovol spelen

We zijn stiekem allemaal curling ouders aan het worden. En tegelijkertijd verguizen we ouders die pretenderen dat ze alles perfect onder controle hebben. Wij tegen zij, waarbij volstrekt onduidelijk is wie bij welke groepering hoort.

Risicovol spelen, kennen kinderen dat nog? Kennen ze  activiteiten waarbij ze mogelijk iets kan overkomen. Zoals vallen, schrammen en blauwe plekken. Het leven bestaat nu eenmaal uit het nemen van aanvaardbare risico’s. Daar wordt het leven leuker van, daar kom je verder mee en daar doe je kennis en ervaring op. Daarom wil ik pleiten voor het (opnieuw) invoeren van risicovol opvoeden (inspiratie nodig? Kijk dan hier). Het hoeft niet perfect, want het kan niet perfect.

Meer compassie

Laten we met meer compassie naar elkaar kijken en ons verenigen in een Moeder Maatschap in plaats actief lid te blijven van de Moeder Maffia. (Vaders zijn overigens ook welkom)

Oh, en wat mij altijd helpt om de boel glimlachend weer een beetje te relativeren: de uitspraak van cabaretier Pieter Derks:


“Geen enkele opvoeding lukt ooit helemaal. Dat is niet erg, we doen ons best. Het enige wat je 100% zeker weet als je kinderen krijgt: over 30 jaar zit ie ergens bij de psycholoog. Het enige waar jij als ouder invloed op hebt is de vraag: waarvoor. Dat is wat opvoeden is, bijsturen in de diagnose, veel meer kun je niet doen”. 

Volgens Pieter Derks gebeuren er rare dingen als je kinderen krijgt. Voor je het weet, sta je ineens op het dak "Circle of Life" te blèren.Meer (on)succesvolle opvoedingstips? ▶ bit.ly/opvoedenvoordummies

Geplaatst door BNNVARA op Dinsdag 26 maart 2019
Bekijk hier het volledige fragment van Pieter Derks over ouderschap:
https://www.facebook.com/BNNVARA/posts/2311133072457623?comment_id=2319186901652240&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R%22%7D
Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.