Beschermen of Empoweren? Opvoeden in het digitale tijdperk – DEEL 1

Wel of geen internetfilter? Het is vaak onderwerp van boeiende discussies tijdens mijn bijeenkomsten over mediaopvoeding. Een internetfilter zorgt er voor dat je kinderen expliciete content (zoals seks en geweld) niet onder ogen krijgen. Best een geruststellend idee. Jouw kind kan surfen over het internet zonder dat jij toezicht hoeft te houden. Je kind is ‘veilig’ en jij kunt met een gerust hart andere dingen doen.

Halve veiligheid

Toch is een internetfilter maar een halve veiligheid. En misschien wel een schijnveiligheid? Mediawijs opvoeden kun je vergelijken met het hebben van een zwembad in je tuin. Je kinderen zijn klein, ze kunnen nog niet zwemmen. Dus zet je een hek om het zwembad. Probleem getackeld, situatie veilig. Maar er komt een moment dat je kinderen groot genoeg zijn om zelf over het hek heen te klimmen. Misschien wel eerder dan jij verwacht. Als je ze dan nog niet hebt leren zwemmen is de situatie eigenlijk nog veel gevaarlijker. De aanwezigheid van het hek stelt je gerust en maakt je minder alert.

Digitale zwemles

Een internetfilter is de oplossing niet. Wat kinderen nodig hebben is digitale zwemles. Iemand die ze laat zien hoe het moet, die met ze praat over wat ze online tegenkomen en ze sturing geeft. Zodat ze, wanneer zij naar het voorgezet onderwijs gaan, voldoende vaardigheden hebben om zich staande te houden in die digitale wereld. Op het voortgezet onderwijs wordt veel zelfstandigheid van pubers gevraagd en social media wordt het belangrijkste middel om met anderen te communiceren je jezelf te laten zien. Er komt veel op ze af en als ouder heb je minder zicht op wat ze doen. Dan kunnen ze maar beter voorbereid zijn.

Natuurlijk wil je niet dat je kinderen in aanraking komen met schokkende beelden of dat ze in nare situaties terecht komen. Maar eerlijk is eerlijk: ongewenste of onprettige gevoelens en situaties zijn een onderdeel van het normale leven. We lijken het haast vergeten. Overal kun je cursussen volgen om gelukkig en succesvol te worden. Ik denk dat het waardevoller is om te leren hoe we dealen met situaties waarin het even niet voor de wind gaat. Beschermen of Empoweren? Ik zeg: EMPOWEREN! Hoe? In deze serie miniblogs neem ik je mee in mijn visie en geef ik praktische tips over mediaopvoeding.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.