Cyberpesten – Workshop ter bewustwording

Cyberpesten. Pesten via internet heeft net als ‘gewoon’ pesten een grote impact.

Als je iets gemeens tegen iemand zegt, dan breekt er iets. In mijn workshops is er altijd iets te ‘beleven’. Afgelopen zomer gaf ik een workshop over cyberpesten bij StudieZomerZalen in Amsterdam. Ik deelde porseleinen bordjes uit, onverkoopbare afdankertjes uit de kringloopwinkel.

‘Dit bordje is iemand. Iemand met een hart en met gevoelens. Schrijf op dit bordje iets gemeens of onaardigs.’ Verbaasde blikken. Sommige gingen ‘los’, anderen konden niet geloven dat ze echt mochten schelden. Toch werden de borden volgeschreven.

We lieten de borden vallen en riepen daarna heel hard SORRY! ‘En? Helpt dat?’. De groep viel even stil. Starend naar de scherven kwamen de reacties:

‘Nee, sorry helpt niet meer.’ ‘Zelfs als je het lijmt zul je altijd blijven zien dat er iets gebroken is’. ‘Als je iemand uitscheld of pest, breek je dus eigenlijk iemands hart…’. ‘Nu ik dit zie vind ik pesten eigenlijk echt heel erg…’.

Sommige borden bleven heel, anderen waren in duizend stukjes. Alle leerlingen hebben nu een klein scherfje op zak. Dit scherfje herinnert hen aan de workshop. Een reminder dat je altijd een keuze hebt: aardig zijn of iemand breken.

Wil je op jouw school of naschoolse opvang ook graag een workshop over cyberpesten? Kijk dan hier

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.