Geluk

Wat wil je later worden? ‘GELUKKUG’. Bij het opruimen van de zolder vind ik mijn vriendenboekje van de basisschool. Leuk om te lezen wat we vroeger allemaal wilden worden. En leuk om nu via LinkedIn en andere sociale media te zien wat er uiteindelijk van ons geworden is. Wel opmerkelijk. Slechts één iemand heeft opgeschreven dat ze gelukkig wilde worden. Blijkbaar droomden we allemaal van meeslepende levens als astronaut, juf, brandweerman of moeder.

Geluk is niet meer wat het geweest is
Tijdens mijn workshops Mediawijsheid met kinderen op de basisschool komen de woorden ‘rijk’, ‘beroemd’ en ‘vlogger’ veelvuldig voor als antwoord op de vraag: wat wil je later worden? Velen denken oprecht dat ‘rijk zijn’ de overtreffende trap is van geluk. Het woord ‘geluk’ heeft in de afgelopen 20 jaar naar mijn idee een andere betekenis gekregen. Geluk lijkt iets ‘maakbaars’ te zijn geworden en staat gelijk aan (zeer) succesvol zijn.

Van maakbaar naar realiteit
Ik zou willen dat we de volgende zin niet meer uitspreken naar kinderen. ‘Als je maar wilt en hard genoeg je best doet, kun je alles bereiken.’  Ik hoor deze zin te vaak. Het is gewoon niet waar. Soms werk je ergens heel erg hard voor en lukt het niet. Gewoon, omdat je sommige dingen simpelweg niet kunt. De boodschap die we kinderen met deze zin geven is feitelijk: is het niet gelukt? Eigen schuld, dikke bult. Had je maar beter je best moeten doen. Zo oneerlijk! Dus hoe dan wel?

Als MediaCoach geef ik inzichten over social media aan kinderen, leerkrachten en ouders. Wat doet het met je en hoe gebruik je het op een goede manier? En omdat ik te veel kinderen tegenkom (en ook ouders) die worstelen met de druk om te presteren vanuit de verwachting dat alles maakbaar is, start ik in september ook met geluksworkshops.

Vanuit de realiteit gelukkig zijn
Geluksworkshops om kinderen weer te laten ervaren hoe het anders kan. Gevoed door alle beelden, die dagelijks op hun netvlies voorbij komen, proberen ze een perfect beeld van zichzelf en hun omgeving te creëren. Ze zijn zichzelf aan het verliezen in de ratrace van onze maatschappij. Dat eist zijn tol, veelal in de vorm van klachten als hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Of erger nog: burn-out.

Geluksworkshops om kinderen uit deze ratrace te halen die al vroeg begint. Vanaf het eerste bezoek aan het consultatiebureau ‘moet’ je aan een norm voldoen. Vervolgens blijven we toetsen, meten en schaven tot we er het beste uitgehaald hebben. Letterlijk. Wat zou er gebeuren als we het beste er in lieten zitten?

Geluk is omgaan met pieken en dalen
Zelf ben ik niet rijk, ik heb geen miljoenenbusiness en ik heb ‘slechts’ 598 volgers op Instagram. Mijn leven is niet perfect. Mijn haar zit in de war als ik wakker word, wat ik kook ziet er nooit uit zoals in het kookboek en ik heb geen killerbody. Er zijn pieken en soms diepe dalen. Maar als het een dagje niet lekker loopt, durf ik met alle kennis en ervaring te vertrouwen op mezelf. En dat is volgens mij is de definitie van GELUK.

Nieuwsgierig geworden naar hoe je kan vertrouwen op jezelf, hoe je in de buurt kan komen van gelukkig zijn? Wil je kinderen leren hoe ze ondanks alle beelden van social media zichzelf kunnen blijven? Na de zomer geef ik geluksworkshops, speciaal voor kinderen van de basisschool. Gun jij je leerlingen ook meer geluk? Mail me via: marije@lagendijk-empowering.nl en ik vertel je er meer over!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.