Alleen stilte geeft (on)rust

In de sauna waar ik ben zie ik een bordje met de tekst: ‘Alleen stilte geeft rust’. Het sluit mooi aan bij een tekst die ik vorige week las over verveling. Verveling is goed voor je, even niets doen geeft je brein de mogelijkheid om weer creatief na te denken, tot rust te komen en nieuwe verbindingen te leggen.

Het zet me aan het denken. Wanneer doe ik eigenlijk niets? Wanneer verveel ik mij nog? En ik moet concluderen dat die momenten zelfden tot nooit meer voorkomen. Elk potentieel ‘verveel-moment’ is er altijd de afleiding van mijn smartphone.

Kan ik me nog vervelen?
Ik ben benieuwd of ik me nog kán vervelen. Dus maak ik met mezelf de afspraak: als je ergens moet wachten laat je je telefoon in je tas. Geef je brein rust.

Ik begin in de wachtkamer bij de fysio, ik ben een kwartier te vroeg. Ik zit daar alleen en staar voor me uit, mijmerend over nieuwe leuke opdrachten. 5 minuten ‘onderweg’, tot zo ver gaat het goed. Dan komt er een man binnen, hij gaat twee stoelen verder zitten en pakt zijn telefoon. Na een paar minuten bekruipt mij een onrustig gevoel. Diverse gedachtes poppen op: goh, die man zal wel denken: wat zit zij wazig voor zich uit te staren. Hoe laat zou het zijn? Zou ik al antwoord hebben op die ene mail? Oh ik kan wel even opzoeken hoe laat ik morgen weg moet. Na ongeveer 8 minuten voel ik mij zo ongemakkelijk dat ik toch mijn telefoon pak.

Later in die week zit ik in een restaurantje, te wachten op een vriendin. Zij appt mij dat ze in de file staat en dat ze wat later is. Weer een mooi moment voor een nieuwe test. Ik bestel een kop verse muntthee, ik staar naar buiten en geniet van het momentje voor mezelf. Mijn glas is leeg en de serveerster haalt het van tafel. En daar zit ik dan, helemaal alleen. Aan een lege tafel, niets om handen. Mijn smartphone schreeuwt onhoorbaar om aandacht, het laat zich bijna niet negeren. Gadver, wat een ongemakkelijk gevoel. Dat valt nog niet mee om je te vervelen….

Dit blog is een vervolg op een eerder blog: 
https://lagendijk-empowering.nl/2018/04/13/smartphone-verslaafd-hoe-nu-verder/

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.