Sneeuwpret? Welke app moet ik daar voor downloaden?

Waar zijn de kinderen spelend in de sneeuw? De hei is prachtig wit, de sneeuw is nog zo goed als onaangetast. Ik wandel ruim een uur, zon op mijn gezicht en wind door mijn haren. En toch is er steeds één gedachte die zich aan mij opdringt. Waar zijn de kinderen? Ik hoor je denken: op school natuurlijk.

Het is dinsdag 12 december, de leraren van het basisonderwijs staken. Er geen kind te zien. Geen vader of moeder met slee, geen sneeuwpop en geen verloren handschoen of muts.

Muts
Ik ben in een winkelcentrum en ik hoor een moeder zeggen. ‘Als het weer gaat sneeuwen heb je in ieder geval een muts, dan kun je wel naar buiten’. En dan ineens zie ik het voor me.

Ze worden wakker, het sneeuwt en er ligt al een aardig pak. De jongen kijkt naar buiten en legt zijn tablet weg. ‘Mam, waar is mijn muts? Ik wil naar buiten!’ Zijn moeder kijkt verbaasd. Naar buiten? Wil hij naar buiten? Naarstig zoekt ze in de dozen bovenop de kapstok naar een muts. De enige muts die ze vindt is een muts van toen hij vier was. Hij is inmiddels acht, dat zal wel niet meer passen. En dus blijven ze binnen en kijken ze samen een kerstfilm.

Buiten is saai
Weer een paar dagen later spreek ik een jongen van zeven. Ik vraag of hij nog lekker in de sneeuw gespeeld heeft. Hij kijkt me aan alsof ik hem zojuist gevraagd heb om een regenworm te eten. Hij snuift en zegt: ‘Nee joh, buiten is het echt saaaaai! Buiten heb je niks te doen’.

In een flashback zie ik mezelf als klein meisje met een slee. Op de helling bij mijn ouders achter het huis. We maakten ijsbanen, sneeuwpoppen, gleden de heuvel af, gooide sneeuwballen en lieten ons achterover in de sneeuw vallen.

Om me heen zie ik hoe schermpjes langzaam het buitenspelen verdringen.
Ik laat me op de hei achterover vallen in de sneeuw en denk: wat is het heerlijk om saai te zijn.

Tip:
Laat je kind een middag bepalen waar hij of zij buiten wil spelen. Weet je geen leuke plek? Zoek er dan samen één op via internet. En ga samen ontdekken hoe leuk buitenspelen kan zijn. Delen jullie je belevenissen/locaties onder deze blog?

Met dank aan Loko Cartoons voor de bijpassende cartoon.  https://www.lokocartoons.nl

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.